PRIMARIA COMUNEI ZAVOAIA

Judetul Braila

PREZENTARE LOCALA

    Comuna Zavoaia este compusa din satele Zavoaia si satul Dudescu.
    Comuna Zavoaia este situata la 65 Km spre sud-vest de municipiul Braila si se invecineaza la nord si vest cu teritoriul comunei Ciresu, la nord cu teritoriul comunei Ianca la nord-est cu teritoriul comunei Bordei Verde, la est cu teritoriul orasului Insuratei la sud si sud-est cu teritoriul comunei Dudesti.
    Cercetand "Catalogul documentar tarii Romanesti din Arhivele Statului Bucuresti" din documentul nr.1138 aflam ca la 1643(7152) octombrie 8-Cirstea vataf si jupaneasa sa Ana vand lui Eremia din Pirliti 6 pogoane de vie, cu 50 de unghibani gata, cu stirea cumnatilor Craia, Necula si Marco fiind martori, Dumitrascu rosul din Buzau, Vilcul, fiul lui Cernat si Mirzea din Soresti, Dumitrascu ce aprod din Ramnic, fiul sotrarului Sava, Dima nepot lui Iane Topliceanul, unghesul Neagoe Rosca si altii din Pirliti si Zavoiu. Serie Ivan fiul lui Ianache, Episcopia Buzau (XXVI)/19a).
Consideram "Zavoaiul" din acest document ca este unul si acelasi sat cu Zavoaele noastre din urmatoarele considerente:
 • satul Zavoaele pana la 1828 nu a facut parte dia raiaua Brailei, ci a fost component al judetului Slan Rimnci, apartinand din punct de vedere ecleziastic de Episcopia Buzaului;
 • in secolul al XVII lea, in apropierea Buzaului nu exista decat un Zavoaiu, dupa cum se mentioneaza in Indexul de localitati Volumul II;
 • satul Pirliti nu este altul decat Pirlita din secolul al XIX lea si inceputul secolului al XI lea( astazi Cuza-Voda) si care se afla la o distanta de cca 25 Km de Zavoaia.
    Asadar consideram ca acest document se refera intr-adevar la localitatea noastra si in acest caz putem afirma ca data de atestare documnetara 8 octombrie 1643.
    In "Dictionarul geografic al judetului Braila se precizeaza:comuna s-a infiintat pe la 1834 din locuitori de la Albota, poate din prejurul lacului cu acest nume ce a fost pe mosia Lacurezii, spun batranii si se numeste slujitori pentru ca multi dintre locuitori faceau serviciul de dorobanti (slujitori) la Ispravnicia din Focsani  - citind Statistica judetului Braila din 1887 de L.Ionescu. Si mai departe locuitorii cunosc acest sat cu numele de Zavoia.
    In 1834 octombrie 9 se inregistreaza o jalba catre domn semnata de sateni din Zavoaele, Stanca, Dudescu si  Lacurezii).
    Nu incape indoiala ca acest sat a purtat nume diferite simultan sau alterantiv: de la 1832 pana la 1843 - Zavoae, 1843 Slujitori Albotesti, 1844-1850 Zavoae, 1851-1852 - Slujitori Albotest, 1853-1859 Zavoae,1860-ambele denumiri, 1861-Zavoae, 1862-pana la 31decembrie 1925-Slujitori Albotesti, iar de la 1 ianuarie 1926 si in prezent Zavoaia.
    Satul Dudescu este situat pe locses, in apropierea raului Calmatui pe malul drept al acestuia la 1 ½ Km distanta intinzindu-se pe platoul dinspre sud, la 57 Km de orasul Braila.
    Relativ la infiintarea acestui sat fostul prefect Luca Ionescu intr-o statistica a judetului Braila arata ca aceasta comuna, s-a infiintat in anul 1828 din initiativa unui locuitor Stan Balan.
    In dictionarul geografic al Brailei se gaseste satul se zice a infiintat de vreo 100 de ani de vechiu proprietar Jianul.
Locuitorii din sat, nu pot preciza asupra existentei satului, cred insa ca numele Dudescu vine de la "dudae" balarii care, pe vremuri ar fi acoperit aceste locuri.
    In anul 1885 inginerul I Rimniceanu, fiind insarcinat cu facerea hotarniciei mosiei Dudescu, i se pune la indemana de cate Dl.Al.C.Niculescu, proprietarul mosiei mai multe documente  din care rezulta ca:
 • actuala comuna Dudescu, inainte se numea Parceanil (in unele documente Puicenii);
 • Ca numele de "Dudescu" vine de la Neacsa Dudeasca, la Radului Capitan Dudescu si deci dateaza de la anul 1687 incoace cand acest sat, "Parceanii" trece in stapanirea familiei Dudestilor. Si lufoarte natural, ca numele Dudescu, mai mult frumos fata de Pirceanii sa-l primeasca cu usurinta si Pirceanii cu timpul sa se stearga din memoria locuitorilor, sau in mod indirect familia Dudestilor sa fi impus locuitorilor clacasi ai satului vechiu Pirceanii sau chiar acestia sa fi schimbat placere, dand stapianului lor, Capitan Dudescu fata de serviciile ce le va fi adus tarei, ca omagii, numele satului de Dudescu.
 • Referitor la vechimea satului vedem ca se ridica deci inanite de anul 1687, domnia lui Serban Voevod daca natural admitem si trebuie sa admitem ca Dudescu de azi, e satul Pircenanii de la anul 1687 sat care deja era infiinat la aceasta data cand Domnul il darueste familiei dudestilor. Nu se poate admite, ca satul Pirceanii sa fi disparut prin mutarea locuitorilor la alte sate si chiar in Dudescu de astazi, deoarece in documente nu se spune ca au fost si alte sate in cuprinsul acestei mosii si nici azi nu este alt sat pe aceasta mosie decat Dudescu, desi mosia nu s-a fractionat de la anul 1687 incoace. Deci ramane tot ipoteza ca Dudescu de astazi e satul Pirceanii.
    Elemete ale cadrului natural:
    Pozitia geografica a localitatii
    Comuna Zavoaia se invecineaza la nord si vest cu teritoriul comunei Ciresu, la nord cu teritoriul orasului Ianca, la nord est cu teritoriul comunei Bordei verde, la est cu teritoriul comunei Insuratei, iar la sud si sud-est cu teritoriul comunei Dudesti.
    Pe teritoriul judetului, comuna este situata in partea de sud-vest.

    Caracteristicile reliefului
    Teritoriul administrativ al comunei Zavoaia este amplasta din punct de vedere geomorfologic in interfluviul Calmatui-Ialomita, situat la sud de raul Calmatui. Acest camp prezinta o inclinare usoara de la N la S si de la V la E.
    Caracterul plan al campului este deranjat de un relief eolian, care ocupa jumatate de nord a interfluviului. Dunele orientate NNE-SSV sunt despartite prin depresiuni alungite. Relieful eolian, destul de accentuat in apropiere de raul Calmatui, devine mai domol pe masura ce inanitam spre nord. Dunele de pe acest interfluviu sunt in cea mai mare parte consolidate. Altitudinea medie a campului este de 53 m, ridicandu-se cu 17 m deasupra Luncii Calmatuiului.

    Reteaua hidrografica din zona este reprezentata de raul Calmatui cu o vale asimetrica foarte meandrrata datorita reliefului de campie prin care curge raul, pe directia vest-est. Calmatului are un bazin hidrografic putin dezvoltat. Albia minora este ingusta (20-25 m) si puternic colmatata, datorita pantei reduse si coeficientului mare de sinuozitate. Vara cand alimentarea este redusa, rezumandu-se doar la cea subterana, Calmatului se prezinta ca un firicel firav intermitent, cu ochiuri de apa in portiunile mai adanci. Primavara datorita topirii zapezilor, apele cresc, provocand inundatii pe terenurile destinate pasunilor.
    Ca afluenti mentionam Buzoelul, transformat acum in canal de desecare si valea temporara Strambu aflata intr-un stadiu avansat de colmatare.
    In perimetrul interfluviului se intalnesc o serie de lacuri clastocarstice, cantonare in marile depresiuni de tasare din loess: Coltea, Ciocile, Tataru, iar in teritoriul comunei Zavoaia, Lacul lui Traian.

    Clima in zona comunei Zavoaia este temperat continentala, caracterizata de variatiile mari de temperatura intre vara si iarna. Temperatura medie anuala +11 grade C. Vantul dominat sufla cu intesitate moderata din directia de NE. Cantitatea mediu anuala de precipitatii este de 400 mm.

    Caracteristici geotehnice
    Terenul de fundare din zona studiata este reprezentata de depozite loessoide avand varsta Pleistocen Superior Halocen. Predomina nisipurile prafoase si prafurile nisipoase argiloase, dar se intalnesc si intercalatii de argile prafoase sau nisipoase.
    Nivelul panzei freatice este situat la adancimi variabile 2-5 m in zona de lunca, pana la adancimi mari (10-15 m) in zona teraselor datorita inaltimii campului fata de zona luncii.
    Terenurile interceptate de forajele executate in zona, prezinta compresibilitate mare sau foarte mare, caracteristici nefavorabile ale rezistentei la forfecare. Se incadreaza in categoria terenurilor de fundare slabe, care necesita masuri de imbunatatire in vederea fundarii directe constructiilor.
    Din punt de vedere seismic se incadreaza in zona "C" cu coeficient ks=0.20. Perioada de colt Tc=1.5 secunde.

    Riscuri naturale:
    Mentionam inundatiile ce pot apare in zona luncii Calmatuiului, cu ocazia viiturilor de primavara precum si riscul seismic.

    Vegetatia si fauna
    Elemente de vegetatie din zona studiata sunt elemente tipice de stepa pontica si sivostepa panonica. Intr-un trecut mai indepartat, vegetia caracteristica era reprezentata prin speciile de stepa. Aceasta a fost in mare parte destelenita si inlocuita cu vegetatie de cultura in proportie de 90%.
    In zona studiata nu se identifica ecosisteme specifice.
    Cea mai mare parte a teritoriului administrativ este ocupata de terenuri agricole. Se gasesc si ramasite de stepa, reprezentata de pajisti naturale precum si pe marginea drumurilor, de-a lungul digurilor si canalelor de irigatie. In pajistile xerofile, speciile predominate sunt reprezentate prin graminee ca negara, paisurile stepice, pirul crestat, ovazul salbatec. Mai cresc:
 • traista ciobanului,
 • troscotul,
 • coada soricelului,
 • volbura,
 • papadia,
 • pelinul,
 • cimbrisorul,
 • diferiti scaieti etc.
    Majoritatea acestor plante isi dezvolta ciclul evolutiv inaintea venirii perioadelor secetoase de la sfarsitul verii.
    Dintre mamifere ce-si duc viata mai ales in zona de stepa, rozatoarele sunt cele mai numeroase. Acestea sunt reprezentate prin:
 • popandau,
 • harciog,
 • soarece de camp,
 • iepure de camp.
    Dintre pasari intalnim:
 • turturele,
  potarnichi,
 • iar dintre rapitoare:
  • uiliul porumbac,
  • cucuveaua,
  • sorecarul incaltat.
    In stepa si chiar in localitate traieste un numar mare de grauri, iar cioara neagra si-a marit considerabil numarul.
    Populatia totala a comunei este de 3580 locuitori din care Satul Zavoaia=2660 si satul Dudescu=920